ORANJE WIJN

 

Oranje wijn wordt gemaakt van het sap van witte druiven en laat deze, net als bij rode wijn, fermenteren met de druivenschilletjes. Dit geeft de wijn een veelal meer oranje-gele kleur en verklaart dus de naam van de wijn.

Maceratie. Het is essentieel voor het maken van rode wijn en rosé. Lang contact met de schil voor rood, korter contact voor rosé. Lang huidcontact haalt tannines en kleur uit druivenschillen, wat resulteert in een intensieve goud of zelfs oranje kleur en dergelijke wijn staat dichter bij rode wijn uit het oogpunt van tannine structuur. Het is een oude techniek. De methode voor het maken van oranje wijn gaat duizenden jaren terug naar de bakermat van de wijn, het oude Georgië. 

Echte wijnmakers grijpen veel terug naar deze millennia-oude traditie tijdens het wijn maken, bijvoorbeeld door grote klei-amfora’s te gebruiken voor het rijpen van de wijn, maar met name ook door vaak zo ‘naturel’ mogelijk te werken, zonder additieven en met zo min mogelijk bewerkingen. Het is daarom niet verwonderlijk dat oranje wijnen met name geproduceerd worden door wijnboeren die al biologisch of biologisch-dynamisch werken.

Maar de kleur is niet alleen het meest interessantste aan de wijn: dat is ook de combinatie van karakteristieken en smaken. Er ontstaan bijzondere combinaties van smaken zoals tonen van sinaasappelschil, peren, appel, amandel, hazelnoot, bittere kruiden of specerijen, met de textuur en tannines van een rode wijn, terwijl ze tegelijkertijd een minder volle body kennen dan rode wijn en juist de mineraliteit en frisse zuren hebben van een witte wijn.

Een interessante wijn dus en door haar zeer eigen karakter bovendien ook een bijzonder goede eetwijn!