welke olijfolie?

hier moet ik op letten bij het kopen van de juiste olijfolie:

 

koop geen olijfolie in een doorzichtige fles

een donkere fles is beter want licht en warmte zijn de grootste vijanden van olijfolie en donkere fles beschermt de olie veel beter.

 

ongefilterde olijfolie is niet beter

sterker nog, deze olie is juist níet beter, en wel om meerdere redenen. Bij verhitting verbrandt het residu in de olijfolie bij en dat is ongezond. Ook heeft ongefilterde olijfolie een veel kortere houdbaarheid. De harde deeltjes in het residu bestaan uit reststukjes olijf en olijfblad. Daar zit altijd een beetje lucht in waardoor oxidatie plaatsvindt.


eet minder olijfolie maar koop betere kwaliteit

iets meer geld uitgeven aan een echte kwaliteit olijfolie en daar wat minder van gebruiken is ons advies!


koop geen olijfolie in de supermarkt

in de supermarkt is helaas geen goede olie te koop. Hoewel er extra vierge op de fles staat, is het dat vaak niet.

op de prijs letten

onder de € 8,- per liter kun je bijna geen goede olijfolie te kopen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

weinig kennis

laat je niets op de mouw spelden door verkopers van olijfolie. Het is hun eigen product en die is natuurlijk het beste. Vaak weten ze echter weinig van olijfolie maar hebben wel een mooi verkoopverhaal. Dat laatste komt helaas vaak voor.

 

let op de datum
de kwaliteit van olijfolie neemt af naarmate de tijd verstrijkt. Vaak is de productiedatum aangegeven op de fles. Dan weet je hoe oud de olie is. Een goede vuistregel is dat, mits juist bewaard, olijfolie een jaar goed houdbaar is. Daarna is het tijd voor een nieuwe fles.


de kleur is niet belangrijk

een mooie kleur zegt niets over de kwaliteit van olijfolie. Een goede olijfolie moet eerst geproefd worden zonder op de kleur te letten.

bestudeer het etiket op de fles
als op het etiket staat dat de olie is gemaakt in Italië (made in Italy), mag je ervan uitgaan dat dat zo is. Als er made from olives of the EU op staat dan bevat de fles geen Italiaanse olijf. Bron: het boek ‘Lekker Vet’ van Gregor Christiaans. ISBN978-90-903002-4-5