foodpairing

 

olijfolie in je eten

 

Foodpairing is het vergelijk van voedsel met elkaar, of dranken met voedsel.
Het meest bekende voorbeeld is dat wijn afgestemd wordt op een gerecht. Een goede wijn maakt een gerecht compleet. Een slechte wijn doet er juist afbreuk aan. Dat geldt ook voor olijfolie. Het voordeel van wijn ten opzichte van olijfolie is echter dat je een andere wijn kunt nemen. Dat voordeel heb je bij olijfolie niet. Als immer de olijfolie eenmaal over het gerecht zit, kan het niet meer af.

Het is in beginsel moeilijk om een goede olijfolie te kiezen bij het juiste gerecht. Immers, een olijfolie die los geproefd wordt, kan volledig anders naar voren komen in combinatie met een gerecht. Toch is de basis eenvoudig: een lichte olijfolie (licht tot medium fruitig, niet te bitter en niet te scherp) doet het uitstekend bij lichte gerechten: groene salades en gestoomde groenten bijvoorbeeld. Zwaardere olijfolie (volfruitig, volbitter en volscherp) passen beter bij volle, zwaardere gerechten; gegrild vlees en zelfs kazen.

Een goede olijfolie versterkt de smaak van afzonderlijke ingrediënten

Olijfolie is een product dat je eten helemaal kapot kan maken of juist kan versterken. Bij foodpairing is reuk het meest belangrijk. Immers smaakbeleving bestaat voor 90% uit geuren. Denk aan olijfolie die een vleugje amandel, tomaat of mint bevat, dat is geweldig te combineren met bepaalde gerechten. Dit zijn dus geen olijfoliën waar deze ingrediënten aan toegevoegd zijn maar aroma’s die ontstaan vanwege de soort olijf, de grond, de ligging, de irrigatie en het productieproces.
Als het in Nederland over foodpairing gaat, gaat het vooral over wijnen. Het is wonderlijk met hoeveel aandacht wijnen worden gekozen bij gerechten terwijl we die aandacht niet geven aan olijfolie. Dat dat nog niet zo is, heeft er ook mee te maken dat we op wijngebied veel sommeliers kennen maar op olijfoliegebied nog nauwelijks gespecialiseerde adviseurs. Ergens is dat vreemd want olijfolie is echt een product dat je eten helemaal kapot kan maken of juist kan versterken.

Duur of niet?

Behalve de onkunde of geen of te weinig kennis spelen natuurlijk ook de kosten een rol. Olijfolie is nog altijd duurder dan boter of zonnebloemolie. Als je een goede olijfolie wilt, betaal je voor een halve liter al snel tussen de zes en de tien euro.
Een goede olijfolie kost wat meer dan de gemiddelde olijfolie die je in de supermarkt koopt. Wel kun je je afvragen wat duur is, als het een zo wezenlijk onderdeel van je gerecht is en ten goede komt aan je gezondheid.

 

 

 

Bron: het boek ‘Lekker Vet’ van Gregor Christiaans. ISBN978-90-903002-4-5