thema biologisch
Wat is biologische wijn?
Biologische wijn is wijn die gewonnen wordt uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven.
In tegenstelling tot "gewone" wijn, waar bij de teelt veel gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product. Kunstmeststoffen, zwaar giftige onkruidverdelgers (pesticiden en herbiciden) en alle chemische insecticiden en fungiciden zijn strikt verboden in deze teelt.
De biologische teelt is 100% milieubewust en volledig veilig voor de gezondheid van mens en dier. 
Dit kan jammer genoeg niet gezegd worden van de "gewone" wijnteelt, die voor de makkelijke oplossingen kiest met vooral hoge productiviteit en optimaal winstbejag als doel.

Is biologische wijn wel kwaliteitswijn?
Eeuwenlang werd elke wijn biologisch gemaakt. Na de tweede wereldoorlog kwam hierin verandering door de snelle groei van de chemische industrie. De meerderheid van de wijnbouwers koos gemakshalve voor snelle chemische oplossingen en uiteraard omdat het rendement hiermee spectaculair steeg, zij het ten koste van de kwaliteit. Een kleine minderheid van de wijnbouwers weigerde uit principe om deze marketingtoer op te gaan. Het moet gezegd, dat de eerste jaren de kwaliteit van deze wijnen niet bijzonder was. De meeste van deze wijnbouwers bleven teveel in het ambachtelijke stramien en dachten dat, als het biologisch was het ook wel goed moest zijn.

De laatste ca. 10 jaar vond een totale ommekeer plaats. Een nieuwe jonge generatie van wijnbouwers, veelal universitair en oenologisch geschoold, investeerde diep in de moderne technologie, die de "gewone" wijnbouw ondertussen op een hoger peil had gebracht.
Terwijl het taboe op het gesjoemel met chemische middelen overeind bleef, werden de technische middelen nu ook massaal ingezet in de biologische cultuur. Het resultaat was spectaculair. De combinatie van technologie en traditionele aanpak wierp zijn vruchten af. Zeer lovende commentaren in wijntijdschriften en wijngidsen en een regelmaat aan behaalde medailles in grote wijnwedstrijden spraken voor zich.

Geen enkele betrouwbare wijnkenner ontkent nu nog de zeer goede kwaliteit van wijnen uit biologische en biodynamische teelt. Het extra kenmerk, dat deze wijnen 100% gezond en milieuvriendelijk zijn, is een waardevolle toevoeging.

Kun je biologische wijn goed bewaren?

Ook in de wijnindustrie is het just-in-time-marketingprincipe geen onbekend gegeven. Steeds meer niet-biologische wijnen zijn dan ook op snelle consumptie gericht. De druiven worden zo vroeg mogelijk geplukt, de gisting en rijping kunstmatig geforceerd, smaak-en aromaverbeteraars doen de rest.
Biologische druiven worden daarentegen op natuurlijke wijze geteeld en pas bij volledige rijpheid geplukt. Enkel gezonde, onbespoten en handgeplukte druiven komen in de gistingskuip terecht en elke chemische behandeling of mechanische manipulatie is ondenkbaar. Schadelijke houdbaarheidsmiddelen en/of chemische bacteriëndodende middelen(die ook de goede bacteriën doden) zijn taboe.
Pasteurisatie en sterilisatie (veelvuldig toegepast in de "gewone" wijnmakerij) zijn strikt verboden. Het gistingsproces voltrekt zich op volledig natuurlijke wijze, met de eigen gisten van de druivencultuur. Hier is geen sprake van in labo opgefokte gistingsklonen, waaraan reeds op voorhand smaak-en aromaverbeteraars toegevoegd zijn, om de zogenaamde" typiciteit" van de streek kunstmatig na te bootsen.
Dit alles maakt biologische wijn bij uitstek een echte kwalitatief hoogstaande bewaarwijn, die wint met rijping en de natuurlijke eigenheid inherent aan elke wijnregio.

Biologische wijn versus biodynamische wijn

Het maken van biodynamische wijn berust op dezelfde grondprincipes als deze van de gewone biologische wijn. Toch heeft deze een belangrijke meerwaarde.
In de biodynamische cultuur gaat men ervan uit dat elk levend wezen een uitvloeisel is van de totale kosmos. Grondlegger van deze principes is Rudolf STEINER ( 1924). De studie en de invloeden van de kosmische stralingen staan centraal in deze cultuur. Bij middel van een hemelkaart worden de werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie afgestemd op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes. Bovendien wordt gebruik gemaakt van diverse biodynamische preparaten (vergelijkbaar met homeopathische eigenschappen), die op de grond en de druivenranken verstoven worden.

De resultaten van deze methodes komen tot uiting zowel in de wijngaarden als in het eindproduct. Ziektes komen bijna niet voor in deze teelt. De planten zijn hiervoor quasi immuun. De wijn is steeds van een bijzondere finesse en behoort tot het beste dat in de wijnwereld aangeboden wordt.

De biodynamische wijnen worden aangeboden in onze 'niche' wijnbox.

 

Tijd om zelf te oordelen en te proeven van deze bijzondere wijnen!

 

échte wijn dus.

Ben jij wel te porren voor échte wijn? 

Persoonlijk door ons gescout en geproefd bij gepassioneerde wijnboeren met hart voor de natuur. Exclusieve kleine oplages met
liefde en toewijding gemaakt.

Geen tussenhandel en in Nederland alleen bij Masservino verkrijgbaar.

 

 


Bron: www.biotiek.be - Antoon De Paepe