thema biodynamische wijnen
Deze keer ontvangt u drie kwaliteitswijnen gemaakt volgens de biodynamische methode
Biodynamische landbouw wordt de laatste jaren overal genoemd. Ook in de wijnbouw blijkt het een echte modetrend. In diverse wijntijdschriften die normaal niet zoveel aandacht besteden aan de biologische teelt wordt met veel lof gesproken over de biodynamische benadering, die wordt neergezet als het neusje van de zalm.

Is biodynamische teelt inderdaad zoveel beter dan de gewone biologische teelt, zoveel beter dan de conventionele teelt? 

Biologische versus biodynamische wijn
Het maken van biodynamische wijn berust op dezelfde grondprincipes als deze van de gewone biologische wijn. Toch heeft deze een meerwaarde. In de biodynamische cultuur gaat men ervan uit dat elk levend wezen een uitvloeisel is van de totale kosmos. Grondlegger van deze principes is Rudolf STEINER ( 1924).
De studie en de invloeden van de kosmische stralingen staan centraal in deze cultuur. Bij middel van een hemelkaart worden de werkzaamheden in en rond de wijngaard en bij de vinificatie afgestemd op de stand van de hemellichamen en op de levensritmes. Bovendien wordt gebruik gemaakt van diverse biodynamische preparaten (vergelijkbaar met homeopathische bereidingen), die op de grond en de druivenranken verstoven worden.
De resultaten van deze ingrepen komen tot uiting zowel in de wijngaarden als in het eindproduct. Ziektes komen eigenlijk niet voor in deze teelt. De planten zijn hiervoor quasi immuun. De wijn is steeds van een bijzondere finesse en behoort tot het beste dat in de wijnwereld aangeboden wordt.


De oorsprong van de naam "biodynamisch"
Biodynamisch komt van het Griekse BIOS = LEVEN en van DYNAMIS = ENERGIE. De kwalificatie "Biodynamisch" betekent dus dat men werkt in overeenstemming met de energie (zon, planeten, water, zuurstof) die leven schept en onderhoudt.

Het biodynamisch telen en produceren is extreem zwaar. Het aantal biodynamische wijnbouwers is dan ook zeer beperkt. Dit zijn de echte "cracks" van de wijnbouw!

De vraag is natuurlijk: proeft men het verschil?
Een goede proever zal wel de uiterste finesse opmerken die men niet in andere wijn ontdekt. Deze wijnen zijn steeds van de betere kwaliteit.

De combinatie van de elementen: evenwichtige grond, energie, licht en warmte via de fotosynthese en tenslotte de kosmische invloeden geeft aan deze wijn een extra dimensie.

Het zal nu ook wel duidelijk zijn dat het belang, door de biodynamische methode gehecht aan de kosmos, niet meer kan gedoodverfd worden als "bijgeloof" en "folklore". De ontwikkeling van de wetenschap heeft deze opvatting volledig achterhaald en het belang ervan onderstreept.

Tijd om zelf te oordelen en te proeven van deze bijzondere wijnen!

 

échte wijn dus.

Ben jij wel te porren voor échte wijn? 

Persoonlijk door ons gescout en geproefd bij gepassioneerde wijnboeren met hart voor de natuur. Exclusieve kleine oplages met liefde en toewijding gemaakt.

Geen tussenhandel en in Nederland alleen bij Masservino verkrijgbaar.

 

 

 


Bron: www.biotiek.be - Antoon De Paepe